VILKET ÄR DET BÄSTA PREVENTIVMEDLET EFTER EN ABORT?

ATT KOMMA TILLBAKA TILL VARDAGEN IGEN.

Det är aldrig enkelt att göra abort. Om det inte är rätt tidpunkt eller rätt partner, eller om det fanns medicinska skäl eller ditt preventivmedel inte fungerade, så instämmer de flesta kvinnor i följande: De vill inte gå igenom samma sak igen.

contraception after abortion

Teoretiskt sett är det grönt ljus för alla metoder en viss tid efter en abort. Det bästa preventivmedlet är det som passar dig och dina behov.

Några saker att tänka på:

  • Vill du ha en långsiktig lösning?
  • Vill du försöka lindra dina mensbesvär?
  • Kan hormonmetoder vara alternativ för dig?

Om du precis har genomgått en abort vill du helst av allt undvika att bli oönskat gravid igen. Därför är det viktigt att överväga olika preventivmedel och se hur effektiva de är.

Långverkande preventivmetoder – så kallade reversibla metoder (går att ändra sig) – som spiral och p-stav är mest effektiva, eftersom de även kräver mindre av användaren. Kortverkande metoder har i allmänhet en lägre preventiv effekt eftersom man måste komma ihåg det varje dag, vecka eller månad. Till exempel sjunker p-pillrets effektivitet från 99 procent vid perfekt användning till 91 procent vid typisk användning.

Det är viktigt att hitta en metod som passar ditt liv och dina planer. Du kanske vill bli gravid någon gång i framtiden och då är en så kallad reversibel (går att ändra sig) metod ett bättre val än en permanent metod som sterilisering.

Här finns en jämförelsetabell för preventivmedel. Effektivitet-fliken visar den preventiva effekten för olika metoder.

Om du inte är säker på vilken metod som passar bäst för dig, kan du prova detta test om preventivmedel och prata med din barnmorska/gynekolog om vilket preventivmedel som och passar dig bäst.

Ta hand om dig,

Ditt team på #MITTPREVENTIVMEDEL

REKOMMENDERADE BLOGGAR

VeevaWeb2PDF - Hints

VeevaWeb2PDF - Hints