Foto av ung kvinna

BEHÖVER DU EN AKUT PREVENTIV­METOD?

Din andra chans

Du glömde p-pillret, kondomen gick sönder, pessaret satt inte som det skulle, du räknade fel på dina säkra dagar – det finns många skäl till att det kanske inte gick som du tänkt med den preventivmetod du föredrog att använda. Det är detta de akuta preventivmetoderna är till för.

Typer av akuta preventivmetoder

Det finns faktiskt två typer av akuta preventivmetoder – ett piller som innehåller hormoner och kopparspiralen.

VILKEN PREVENTIVMETOD ÄR BÄST FÖR DIG?

Många faktorer påverkar vilken preventivmetod som passar dig bäst. Svara på fem frågor och ta reda på vilka preventivmetoder som kan passa dina behov.

GÖR TESTET NU

ALTERNATIVA PREVENTIVMETODER

Akut-p-piller bör du inte ta så ofta, så om du behöver dem mer än en gång bör du överväga de här långtidsverkande preventivmedlen:

JÄMFÖR METODERNA

BEHÖVER DU HJÄLP MED PREVENTIV­MEDEL?

Kontakta din barnmorska på barnmorske- eller ungdomsmottagning eller chatta med en barnmorska på EsterCare och få hjälp med preventivmedel.

CHATTA MED BARNMORSKA NU

BEHÖVER DU RÅD?

Förbered dig på att tala med en läkare eller sjuksköterska. Använd en trestegs-guide för att förbereda dig inför nästa läkarbesök.

ÄR DET OK?

TÄNK PÅ DETTA

Det är viktigt att komma ihåg att p-piller inte skyddar dig mot sexuellt överförbara sjukdomar som du kan få vid oskyddat sex. Som preventivmedel måste p-piller användas perfekt för att nå upp i 99 % effektivitet. Genom att använda kondom i kombination med p-piller skyddas du från sexuellt överförbara sjukdomar och oplanerad graviditet.

LÄS MER

VILKA ALTERNATIV FINNS

JÄMFÖR METODERNA

VeevaWeb2PDF - Hints

VeevaWeb2PDF - Hints