Illustration av p-ring

P-RING

En allround preventiv­metod.

ETT RINGA HJÄLPMEDEL

P-ringen ser enkel och funktionell ut, men den är mer avancerad än så. Den består av mjuk, flexibel plast och när den satts på plats frisätter den långsamt gestagen och östrogen ut i kroppen.

Hormonerna hämmar ägglossningen och gör dessutom livmoderhalssekretet tjockare och gör det svårare för spermierna att ta sig fram. Du har den i tre veckor och tar sedan ut den, tar paus i en vecka och sätter in en ny p-ring.

P-ringen sitter tryckt mot slidväggen, så det är lika lätt att sätta in den som att sätta in en tampong. Tvätta händerna, tryck ihop p-ringen och för in den i slidan så att den är placerad mot sidan av slidväggen. När den sitter bra behöver du inte göra mer i tre veckor. Efter tre veckor tar du ut den och pausar en vecka – under denna vecka bör din mens sätta igång. Efter en vecka utan p-ringen börjar du helt enkelt med rutinen igen.

Du bör använda en annan form av preventivmedel om p-ringen ramlar ut och är ute i mer än tre timmar innan du sätter in den igen. Om p-ringen ramlar ut och är ute i mindre än tre timmar sätter du bara in den igen och fortsätter som vanligt. P-ringen behöver sitta på plats i sju dagar för att ge fullt graviditetsskydd. Om du är osäker på hur du ska använda p-ringen på rätt sätt kan du prata med en barnmorska eller gynekolog.

Foto av p-ring

HUR DEN STÅR SIG JÄMFÖRT MED ANDRA METODER

Hormoner

Ja. P-ringen frisätter en låg dos gestagen och östrogen.

Användarvänlig-
het

P-ringen måste sitta på plats i slidan i tre veckor. Ta ut den under den fjärde veckan och sätt senare in en ny för att börja en ny fyraveckorscykel.

Din mens

P-ringen kan tillfälligt orsaka oregelbundna blödningar, och för en del försvinner mensen helt.

JÄMFÖR METODERNA

VILKEN PREVENTIVMETOD ÄR BÄST FÖR DIG?

Många faktorer påverkar vilken preventivmetod som passar dig bäst. Svara på fem frågor och ta reda på vilka preventivmetoder som kan passa dina behov.

GÖR TESTET NU

FLER FRÅGOR?

Kontakta din barnmorska eller gynekolog!

VAD DU BEHÖVER VETA

Över
40 år

Läkare och vetenskapsmän har forskat kring denna metod såhär länge.

3
veckor

Den tid p-ringen används under en menscykel.

Bara
1 %...

Risk för graviditet vid perfekt användning.

  • Den kan sitta på plats i upp till tre veckor.
  • Det krävs att man håller noga koll på antalet veckor den har använts.
  • Vissa kvinnor får flytningar, obehag, huvudvärk, humörsvängningar, viktuppgång och förändrad mens.
  • Den skyddar inte mot HIV/AIDS och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

BEHÖVER DU HJÄLP MED PREVENTIV­MEDEL?

Kontakta din barnmorska på barnmorske- eller ungdomsmottagning eller chatta med en barnmorska på Min Doktor och få hjälp med preventivmedel.

CHATTA MED BARNMORSKA NU

BEHÖVER DU RÅD?

Förbered dig på att tala med en läkare eller sjuksköterska. Använd en trestegs-guide för att förbereda dig inför nästa läkarbesök.

ÄR DET OK?

TÄNK PÅ DETTA

Pessaret måste täcka livmoderhalsen helt för att fungera. Om du känner att pessaret inte passar som det ska bör du prata med en barnmorska eller gynekolog. De kan ge dig råd om rätt passform. Under tiden bör du använda en annan preventivmetod, till exempel kondom.

LÄS MER

VILKA ALTERNATIV FINNS

JÄMFÖR METODERNA

VeevaWeb2PDF - Hints

VeevaWeb2PDF - Hints