SÄTTS IN PÅ NÅGRA MINUTER, FUNGERAR I FLERA ÅR

En hormonspiral är ett litet, mjukt, T-format inlägg med en kapsel som innehåller gestagen och som sätts in i livmodern av en barnmorska eller gynekolog. Gestagen utsöndras sakta och gör att slemhinnan i livmodern blir tunnare och att sekretet i livmoderhalsen blir tjockare, så att det blir svårare för spermier att komma igenom. Den är 99,8 % effektiv, därmed är du så skyddad mot graviditet som du kan bli.
Ett par besök hos barnmorskan eller gynekologen är allt som behövs. När ni har diskuterat igenom det och bestämt att det är rätt metod för dig kan du få en hormonspiral insatt. Den fungerar i upp till tre eller fem år utan att du behöver komma ihåg att göra något särskilt, så det är ett bra alternativ för alla som vill ha ett långtidsverkande preventivmedel. Om och när du bestämmer dig för att sluta använda den, försvinner den preventiva effekten snabbt och du får tillbaka din normala fertilitet.

Hormoner
Ja. Gestagen utsöndras från hormonspiralen i livmodern och verkar främst lokalt.
Enkelt
Hormonspiralen måste sättas in av en barnmorska eller gynekolog, men när den sitter på plats är den effektiv i upp till tre eller fem år. Om du vill sluta använda hormonspiralen kan en barnmorska eller gynekolog ta bort den på några minuter.
Din mens
Rikliga blödningar kan minska och mensen kan komma mer sällan. Stänkblödningar är vanligt under de första sex månaderna.
Fler frågor? Kontakta din barnmorska eller gynekolog!
3–5
år
Fungerar kontinuerligt efter att den satts in.
< 1
år
Den tid det tar för de flesta kvinnor att bli gravida efter borttagning.
6
veckor
Den tid man bör vänta innan man sätter in en hormonspiral efter att man fött barn.
- Sitter på plats i upp till tre eller fem år, men kan tas bort närsomhelst.
- Möjliggör spontant sex.
- Kan vara ett alternativ för kvinnor som får biverkningar av östrogen.
- Vissa kvinnor får kortare, mindre rikliga eller mindre frekventa blödningar.
- Kan användas även om du ammar.
- Fertiliteten kan snabbt återgå till normala nivåer när hormonspiralen tas bort. Hormonspiral sätts in/tas ut av barnmorska eller gynekolog.
- Vissa kvinnor får oregelbundna blödningar och stänkblödningar under de första sex månaderna.
- Vissa kvinnor får huvudvärk, ömhet och akne efter att hormonspiralen har satts in, men detta är mindre vanligt än med p-piller.
- Skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar.
BEHÖVER DU HJÄLP MED PREVENTIVMEDEL?
Kontakta din barnmorska på barnmorske- eller ungdomsmottagning eller chatta med en barnmorska på Min Doktor och få hjälp med preventivmedel.
Vilken preventivmetod är bäst för dig?
Många faktorer påverkar vilken preventivmetod som passar dig bäst. Svara på fem frågor och ta reda på vilka preventivmetoder som kan passa dina behov.