Svartvitt fotografi på en leende ung kvinna med halvlångt, mörkt hår

ÄR DET NORMALT MED RIKLIGA MENSBLÖDNINGAR?

FÖRSTÅ RIKLIG MENSTRUATIONSBLÖDNING

Alla upplever sin mens på olika sätt. Det kan vara svårt att säga vad som räknas som ”normal” blödning eller när den är ”för riklig”.

Om du blöder mycket under din mens och det påverkar ditt dagliga liv, ditt sociala liv och ditt humör på ett betydande sätt så kan det vara ett tecken på riklig menstruationsblödning (HMB).

HUR MYCKET ÄR FÖR RIKLIG?

NORMAL

Bild 2: normal blödning illustrerad med tre droppar

35-40 ml stor blödning i genomsnitt, men kan vara upp till 80 ml

Bild 1: kraftig blödning illustrerad med sex droppar

FÖR RIKLIG

80 ml (5–6 matskedar) stor blödning eller mer

Många lider av rikliga menstruationsblödningar men det är tack och lov ett medicinsk tillstånd som kan behandlas.

ORSAKER TILL RIKLIGA MENSTRUATIONSBLÖDNINGAR OCH HUR DE KAN PÅVISAS

Rikliga mensblödningar kan orsakas av ett antal olika faktorer. Några av dessa är kopplade till sjukdomar i livmodern, till exempel myom. En hormonell obalans kan också orsaka rikliga mensblödningar.

BEHANDLA RIKLIG MENSTRUATIONSBLÖDNING

Rikliga menstruationsblödningar kan behandlas. Om du har fått diagnosen riklig menstruationsblödning kommer din läkare att gå igenom de behandlingsalternativ du har, beroende på vad som orsakar dina rikliga mensblödningar, ditt allmänna hälsotillstånd och vad du själv föredrar.

Det finns två sätt att behandla rikliga menstruationsblödningar på: medicinskt och kirurgiskt. Medicinska behandlingar för rikliga menstruationsblödningar omfattar hormonella alternativ (till exempel hormonspiral och kombinations p-piller), eller andra som till exempel tranexam-syra (TXA) och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID-preparat). Kirurgi(till exempel myomektomi och hysterektomi) kan övervägas som en sista utväg.

Ditt mensblödningsmönster kan användas för att diagnostisera riklig menstruationsblödning, så det är viktigt att skriva ner när och hur du blöder och visa detta för din läkare.

Fotografi på en kvinna med kort, blont hår

BEHÖVER DU RÅD?

Förbered dig på att tala med en läkare eller sjuksköterska. Använd en trestegs-guide för att förbereda dig inför nästa läkarbesök.

VeevaWeb2PDF - Hints

VeevaWeb2PDF - Hints