ÄR MENSEN SEN? DET ÄR JOBBIGT ATT VÄNTA

Det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam

Det är helt normalt att det förekommer lite variation i menscykeln. Även om din mens vanligtvis är regelbunden finns det ett antal möjliga skäl till att den är sen – från graviditet till stress, plötslig viktnedgång eller viktuppgång.

Om du nyligen har haft oskyddat sex, eller om det finns en risk för att ditt preventivmedel inte har fungerat som det ska, kan du tänka på de här sakerna.

ANDRA SKÄL TILL ATT MENSEN ÄR SEN

Det finns många andra skäl till att mensen är sen än graviditet. Tänk på följande faktorer och prata med en barnmorska eller gynekolog om du tror att en eller flera gäller för dig:

Vad du bör göra nu

Det är naturligt att tänka på graviditet när mensen är sen, så här finns några saker du kan göra om det finns risk att du är gravid.

VILKEN PREVENTIVMETOD ÄR BÄST FÖR DIG?

Många faktorer påverkar vilken preventivmetod som passar dig bäst. Svara på fem frågor och ta reda på vilka preventivmetoder som kan passa dina behov.

GÖR TESTET NU

ALTERNATIVA PREVENTIVMETODER

Om ditt vanliga preventivmedel inte har fungerat, om du oroar dig för försenad mens eller om din nuvarande metod inte passar din livsstil kanske du kan använda de här preventivmetoderna:

JÄMFÖR METODERNA

BEHÖVER DU HJÄLP MED PREVENTIV­MEDEL?

Kontakta din barnmorska på barnmorske- eller ungdomsmottagning eller chatta med en barnmorska på EsterCare och få hjälp med preventivmedel.

CHATTA MED BARNMORSKA NU

BEHÖVER DU RÅD?

Förbered dig på att tala med en läkare eller sjuksköterska. Använd en trestegs-guide för att förbereda dig inför nästa läkarbesök.

ÄR DET OK?

TÄNK PÅ DETTA

Det är viktigt att komma ihåg att p-piller inte skyddar dig mot sexuellt överförbara sjukdomar som du kan få vid oskyddat sex. Som preventivmedel måste p-piller användas perfekt för att nå upp i 99 % effektivitet. Genom att använda kondom i kombination med p-piller skyddas du från sexuellt överförbara sjukdomar och oplanerad graviditet.

LÄS MER

VILKA ALTERNATIV FINNS

JÄMFÖR METODERNA

VeevaWeb2PDF - Hints

VeevaWeb2PDF - Hints