Illustration av pessar

PESSAR

Blockerar spermiernas till­träde till livmodern.

ALLT HANDLAR OM PASSFORM

Pessar är en enkel barriär som förhindrar att spermierna når livmodern. Det är en skålformad, böjlig skiva av latex eller silikon med en flexibel kant. Det måste sättas in i slidan innan du har sex. Tvätta händerna, fyll pessaret med spermiehämmande medel, som du även applicerar runt kanterna för att vara på den säkra sidan. Vik sedan pessaret på mitten och sätt in det på samma sätt som en tampong, genom att trycka upp det tills det täcker livmoderhalsen.

Det som är bra med pessar är att du kan göra det i sista minuten. Du kan ha det på plats i upp till 24 timmar, men om du har sex mer än en gång bör du applicera mer spermiehämmande medel. Du bör också låta pessaret sitta kvar i minst sex timmar efter sex. En barnmorska eller gynekolog kan göra en första utprovning för att se till att du har rätt storlek, men efter det är det upp till dig. Förutom att se till att det sitter som det ska, bör du också ibland kontrollera så att det inte är skadat. Du bör även låta en barnmorska eller gynekolog kontrollera pessaret efter att du fött barn, eller om du gått ner mycket i vikt, bara för att se till att det passar som det ska.

Foto av pessar

HUR DET STÅR SIG JÄMFÖRT MED ANDRA
METODER

Hormoner

Nej. Pessaret är hormonfritt och fungerar bäst när det används tillsammans med spermiehämmande medel.

Användarvänlig-
het

Pessaret kan sättas in i slidan upp till 24 timmar före samlag varje gång du har sex, och det måste sitta kvar i minst 6 timmar efter att du har haft sex.

Din mens

Pessaret påverkar inte menstruationen.

JÄMFÖR METODERNA

VILKEN PREVENTIVMETOD ÄR BÄST FÖR DIG?

Många faktorer påverkar vilken preventivmetod som passar dig bäst. Svara på fem frågor och ta reda på vilka preventivmetoder som kan passa dina behov.

GÖR TESTET NU

FLER FRÅGOR?

Kontakta din barnmorska eller gynekolog!

VAD DU BEHÖVER VETA

24

Antalet timmar som pessaret kan användas åt gången.

1882

Året när dr C. Hasse (pseudonym för Wilhelm Mensinga) anses ha uppfunnit pessaret.

6

Så många timmar som pessaret måste sitta på plats efter samlag.

  • Man hanterar det själv och använder det vid behov.
  • Det kan användas även om du ammar.
  • Det är hormonfritt och kan vara ett alternativ för kvinnor som får biverkningar av hormoner.
  • Det bör användas tillsammans med spermiehämmande medel för att vara så effektivt som möjligt.
  • En barnmorska eller gynekolog bör utföra den första utprovningen och det kan krävas lite träning att hantera pessaret själv.  
  • Det passar kanske inte kvinnor som har fött barn.
  • Vissa kvinnor får irritation, allergiska reaktioner och urinvägsinfektioner och om pessaret sitter på plats i över 24 timmar finns det risk för toxiskt chocksyndrom.
  • Skyddar inte mot HIV/AIDS och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

BEHÖVER DU HJÄLP MED PREVENTIV­MEDEL?

Kontakta din barnmorska på barnmorske- eller ungdomsmottagning eller chatta med en barnmorska på Min Doktor och få hjälp med preventivmedel.

CHATTA MED BARNMORSKA NU

BEHÖVER DU RÅD?

Förbered dig på att tala med en läkare eller sjuksköterska. Använd en trestegs-guide för att förbereda dig inför nästa läkarbesök.

ÄR DET OK?

TÄNK PÅ DETTA

Pessaret måste täcka livmoderhalsen helt för att fungera. Om du känner att pessaret inte passar som det ska bör du prata med en barnmorska eller gynekolog. De kan ge dig råd om rätt passform. Under tiden bör du använda en annan preventivmetod, till exempel kondom.

LÄS MER

VILKA ALTERNATIV FINNS

JÄMFÖR METODERNA

VeevaWeb2PDF - Hints

VeevaWeb2PDF - Hints