Det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam
Det är helt normalt att det förekommer lite variation i menscykeln. Även om din mens vanligtvis är regelbunden finns det ett antal möjliga skäl till att den är sen – från graviditet till stress, plötslig viktnedgång eller viktuppgång. Om du nyligen har haft oskyddat sex, eller om det finns en risk för att ditt preventivmedel inte har fungerat som det ska, kan du tänka på de här sakerna.
Vad du bör göra nu
Det är naturligt att tänka på graviditet när mensen är sen, så här finns några saker du kan göra om det finns risk att du är gravid.Om din mens vanligtvis är regelbunden
Om du vet du har ägglossning kan det vara lättare att avgöra hur troligt det är att mensen är sen på grund av att du är gravid. Du kan göra ett graviditetstest så tidigt som första dagen din mens är sen, men det är viktigt att komma ihåg att tidiga test kanske inte går att lita på och att provsvar som visar att du inte är gravid är mindre tillförlitliga än ett provsvar som visar att du är gravid.
Om din menscykel är oregelbunden
Du bör tidigast ta ett graviditetstest 3 veckor efter att du haft oskyddat eller potentiellt oskyddat sex. Ett negativt resultat är då kanske inte korrekt, så vänta en vecka och ta ett test till, eller be en barnmorska eller gynekolog om råd.
Om du ändå oroar dig
Om graviditetstestet fortfarande visar ett negativt resultat och du har missat 3 menscykler bör du tala med en barnmorska eller gy-nekolog för mer råd.
ANDRA SKÄL TILL ATT MENSEN ÄR SEN
Stress
Mensen kan bli längre, kortare eller försvinna helt på grund av stress. Om du tror att stress är orsaken till att menscykeln har rubbats kan du prova avslappningstekniker och prata med en barnmorska eller gynekolog om mensen inte kommer igång igen.
Träning
Extrem träning kan störa de hormonnivåer i kroppen som sätter igång mensen. Om du tror att din mens har upphört på grund av din träning bör du prata med en barnmorska eller gynekolog.
Viktnedgång eller viktuppgång
Plötslig viktnedgång eller viktuppgång kan störa de hormonnivåer i kroppen som sätter igång mensen. Om din vikt ändras plötsligt är det bra att prata med en barnmorska eller gynekolog.
Användning av en långtidsverkande preventivmetod
Om du använder en långtidsverkande preventivmetod kan detta påverka ditt blödningsmönster. Vissa metoder kan till exempel leda till kortare mens och mindre rikliga blödningar eller kan få mensen att upphöra helt och hållet. Detta kan vara orsaken till oregelbunden mens och är inget du bör oroa dig över. Det är ändå bra att kontakta barnmorska eller gynekolog om du har frågor.
ALTERNATIVA PREVENTIVMETODER
Om ditt vanliga preventivmedel inte har fungerat, om du oroar dig för försenad mens eller om din nuvarande metod inte passar din livsstil kanske du kan använda de här preventivmetoderna:
Hormonspiral
Hormonspiralen är ett litet, mjukt T-format inlägg som utsöndrar låga halter av gestagen i upp till 3 eller 5 år. Den förskrivs på recept och sätts in i livmodern av en barnmorska eller gynekolog.
Kopparspiral
Kopparspiralen är ett litet, T-format inlägg med en koppartråd. Den sätts in i livmodern av en barnmorska eller gynekolog, där den skyddar mot graviditet i upp till 5 år.
P-stav
En liten, mjuk silikonstav som utsöndrar gestagen i upp till 3 år. Den förskrivs på recept och sätts in under huden på överarmen av en barnmorska eller gynekolog.
P-spruta
En spruta som innehåller gestagen som du får på recept och som ges av en barnmorska eller gynekolog var tredje månad.
BEHÖVER DU HJÄLP MED PREVENTIVMEDEL?
Kontakta din barnmorska på barnmorske- eller ungdomsmottagning eller chatta med en barnmorska på Min Doktor och få hjälp med preventivmedel.
Vilken preventivmetod är bäst för dig?
Många faktorer påverkar vilken preventivmetod som passar dig bäst. Svara på fem frågor och ta reda på vilka preventivmetoder som kan passa dina behov.