Naturliga hormoner
Hormoner påverkar alla kvinnor på olika sätt och alla har dem. Ofta känner vi inte direkt den påverkan de har på våra kroppar, men ibland gör vi det – särskilt under puberteten när könshormonerna produceras i stora mängder. Dessa hormoner, inklusive östrogen och gulkroppshormon, möjliggör och påverkar menscykeln.
Hormoner och menscykeln
Follikelstimulerande hormon (FSH) och östrogen
I början av din menscykel producerar en körtel i hjärnan FSH som stimulerar ett kluster av folliklar (som innehåller outvecklade ägg) att bildas i dina äggstockar. Dessa folliklar utsöndrar östrogen, ett hormon som får livmoderslemhinnan att bli tjockare.
Luteiniserande hormon
När ett av äggen utvecklas i äggstockarna ökar östrogennivåerna ännu mer. När de är tillräckligt höga utsöndrar hypofysen luteiniserande hormon, som sätter igång ägglossningen. Follikeln brister och ägget lämnar äggstocken och vandrar ner i äggledaren.
Gulkroppshormon
Den brustna follikeln i äggstocken producerar sedan gulkroppshormon, som förändrar livmoderslemhinnan så att den kan ta emot ett befruktat ägg. Om ägget inte befruktas sjunker halten av gulkroppshormon och livmoderslemhinnan stöts ut under mensen.
PREVENTIVMETODER
Läs mer om preventivmetoder som kan passa dig och din livsstil här:
Hormonspiral
Hormonspiralen är ett litet, mjukt T-format inlägg som utsöndrar låga halter av gestagen i upp till 3 eller 5 år. Den förskrivs på recept och sätts in i livmodern av en barnmorska eller gynekolog.
Kopparspiral
Kopparspiralen är ett litet, T-format inlägg med en koppartråd. Den sätts in i livmodern av en barnmorska eller gynekolog, där den skyddar mot graviditet i upp till 5 år.
P-stav
En liten, mjuk silikonstav som utsöndrar gestagen i upp till 3 år. Den förskrivs på recept och sätts in under huden på överarmen av en barnmorska eller gynekolog.
P-spruta
En spruta som innehåller gestagen som du får på recept och som ges av en barnmorska eller gynekolog var tredje månad.
BEHÖVER DU HJÄLP MED PREVENTIVMEDEL?
Kontakta din barnmorska på barnmorske- eller ungdomsmottagning eller chatta med en barnmorska på Min Doktor och få hjälp med preventivmedel.
Vilken preventivmetod är bäst för dig?
Många faktorer påverkar vilken preventivmetod som passar dig bäst. Svara på fem frågor och ta reda på vilka preventivmetoder som kan passa dina behov.